Preparer Extensions zullen worden toegepast in het jaarverslaggevingsdomein. Het stelt opstellers in staat om aanvullende concepten te definiëren als deze niet beschikbaar zijn in een SBR rapportage. Een voorbeeld is als een oliemaatschappij het aantal olieplatformen in zijn SBR jaarrekening wilt vermelden. Aangezien het concept ‘olieplatform’ niet voorkomt in de Nederlandse Taxonomie, kan de oliemaatschappij besluiten om het concept ‘olieplatform’ toe te voegen aan de SBR jaarrekening in de vorm van een Preparer Extension. Een Preparer Extension kan het beste worden uitgelegd als een taxonomie uitbreiding.

In de maanden maart en april heeft een pilot plaatsgevonden. Tijdens deze pilot hebben meerdere partijen succesvol een SBR jaarrekening met Preparer Extension weten in te dienen. De verwachting is dat vanaf eind 2017 de toepassing van Preparer Extension volledig functioneel zal zijn. Dit betekent dat de Kamer van Koophandel, na ontvangst van de SBR jaarrekening, in staat is om het concept ‘olieplatform’ te herkennen en te renderen.

Om softwareleveranciers over deze nieuwe ontwikkeling te informeren wordt op 15 mei 2017 in De Meern door XBRL Nederland een workshop over Preparer Extensions georganiseerd.

Het programma van de workshop ziet er als volgt uit:

14:30 : Ontvangst
15:00 : Opening
15:05 : Toelichting Preparer Extensions in het kader van SBR
15:45 : Verdieping hoe maak ik een Preparer Extension?
16:25 : Toelichting Preparer Extensions en SBR Assurance
16:50 : Afsluiting

Meer informatie over deze workshop is hier te vinden.