Twitter

Volg ons nu ook op Twitter!
            <DutchXBRL>

Discussie

Is XBRL een Zwitsers zakmes?

xbrl swiss army knifeEind vorige maand verscheen van Arre Zuurmond, directeur van de Kafkabrigade, een column over 10 miljard dat voor het oprapen ligt. Zijn pleidooi was om de aanvullende bezuinigingen van 18 miljard niet te verkrijgen door schaven of schrappen, maar door het kijken naar kansen. Zoals Arre het verwoordt: “Kansen die vooral gaan over dingen slimmer doen in plaats van minder”.

In zijn column werkt Arre een aantal voorbeelden uit, die volgens hem ruw geschat 10 miljard winst moeten gaan opleveren voor de samenleving en de overheid. Eén van de voorbeelden door Arre uitgewerkt, gaat over het factureringsproces en de bonnetjes. Door dit te automatiseren en te digitaliseren zou een besparing mogelijk zijn van 6,4 miljard. Kassa zou je zeggen. Met een slimme vondst is nu al 1/3 gerealiseerd van de komende bezuinigingsronde.

Maar klopt het wel wat Arre betoogt? Als techniek onder de motorkap voor het automatiseren van het factureringsproces noemt hij XBRL. Met XBRL zou het mogelijk zijn om de computer van de ene organisatie direct, zonder printen-versturen-en-weer-overtypen, de computer van de andere organisatie te voeden. De vaste bezoeker van de XBRL site weet wel beter. Een wijnfles open je met de ontkurker en niet met de tandenstoker. XBRL is nu eenmaal geen multifunctioneel Zwitsers zakmes.

Lees meer...

 

SBR/XBRL: Moeten accountants starten met accelereren?

In de Accountancynieuws ICT special van september is er wederom aandacht voor SBR/XBRL. Met een vertegenwoordiging van accountants, een financiële softwarebouwer, de Belastingdienst en de banken wordt nader ingegaan op de business case van SBR/XBRL.

Voor mij een alleraardigst artikel dat aantoont dat niet alle stakeholders synchroon lopen. Opvallend is dat name de accountants nog op het startpunt van het denkproces staan. Belastingdienst, banken en de financiële softwarebouwer lijken de finish al te naderen.

Natuurlijk mag ik niet generaliseren. Ik weet dat een aantal accountants heel goed in staat zijn om de business case van SBR/XBRL te spellen. Maar desondanks wordt het een oneerlijke wedstrijd als de accountants niet snel gaan accelereren.

Reageren? Mail dan naar xbrlfactor(at)gmail.com.

 

Nieuwe voorzitter IASB, bergop of bergafwaarts voor XBRL?

De IASB, de hoeder van de IFRS taxonomieën, krijgt een nieuwe voorzitter. Onze eigene Hans Hoogervorst, die nu nog bestuursvoorzitter is van de AFM, zal deze positie innemen.

In een reactie zegt Hans het volgende: “De standaarden zijn een motor van financiële modernisering, vooral in opkomende markten”, maar ook: “De crisis heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk onafhankelijke standaarden zijn. Transparantie in financiële verslaggeving is nodig om te kunnen beoordelen hoe ondernemingen er werkelijk voor staan."‪

Voor mij zijn dit opmerkelijke uitspraken. Het is absoluut geen geheim dat de AFM momenteel geen rol ziet in het gebruik van XBRL. Natuurlijk doelt Hans op IFRS, maar wat mij betreft is, voor een echte financiële modernisering en transparantie in de financiële verslaggeving, XBRL een noodzakelijke basis grondstof.

Hopelijk is voor Hans het oud-Hollandse gezegde “Beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald” realiteit en zal hij XBRL in zijn nieuwe functie wel serieus nemen.

Het officiële persbericht van de AFM is overigens hier te vinden.

Reageren? Mail dan naar xbrlfactor(at)gmail.com.

 

Kein XBRL auf der CeBIT

Van de week was het weer zo ver. Mijn jaarlijkse solistische mannendag naar de CeBIT in Hannover. Om direct na openingstijd de eerste hal (Halle 2 - Business IT) te kunnen betreden, moet er vroeg worden opgestaan. Gelukkig wordt de A37 tijdens de Messe veranderd in een één-richtingssnelweg. En omdat ik elk jaar weer besluit om legaal te gaan spookrijden, is op tijd komen nooit een probleem geweest. 

Het doel om de CeBIT te bezoeken is zowel zakelijk als privé. Zakelijk ben ik zeer geïnteresseerd in oplossingen rondom metadata management, data kwaliteit, XML en XBRL. En privé ga ik voor de gadgets en future parc. Op future parc tref je vandaag, de wereld van morgen aan. 

Jaren geleden mocht ik al de eerste blu-ray speler (ter grootte van een vaatwasser) aanschouwen. Ook kan ik mij nog de eerste platte TV-scherm herinneren, de grootste OLED TV (overigens volledig op maat te maken) en een prototype van de touch table. Dit jaar mocht ik live 3D televisie bewonderen en ik kan u melden dat u op zeer korte termijn uw partner kan vervangen door een heuse digitale avatar. 

Maar helaas geen XBRL oplossingen op de CeBIT, ook niet op future parc. Was ik een jaartje te vroeg?

 

Accountant exit?

Het lijkt erop dat het CPB wederom haar prognoses mag bijstellen. Als het persbericht “Deponeren van jaarrekening voor MKB-ers drastisch vereenvoudigd” klopt, dan zullen na de grote klappen in de bouwsector deze ook gaan vallen in de accountancy sector. 

Lees meer...

 
Meer artikelen...
Zoeken